Hij en zij zijn hoog opgeleid en werken hard en veel. Ze wonen in een vrijstaande villa in de Randstad. Ze hebben drie zonen. Prachtkerels van drie, vijf en zeven jaar: slim, sociaal en sterk. Alleen is er een probleempje met de heren: ze ontwikkelen zich niet optimaal. Toen pa de krant las vorige week begreep hij pas wat er aan de hand is.

Heeft u het ook gelezen? Ongelooflijk! Jantje Beton lanceerde een persbericht op 7 juni 2019: 15% (!) van de kinderen in Nederland speelt nooit buiten. Jantje vermeldt daar expliciet bij dat het hier vooral gaat om kinderen uit hogere sociale klasse in de Randstad. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de ouders van deze kinderen ook de minste tijd buiten door brengen in hun vrije tijd.

Pa schrok zich kapot. Dat krantenbericht ging over zijn gezin. Hij besefte dat zijn gezin compleet is los gezogen van de natuur. Hij spitte verder op internet. Hij vernam dat hoe meer natuur we als kind krijgen hoe meer we dat als volwassenen willen. ‘En andersom’, dacht pa. Hij vernam dat de ADHD symptomen bij zijn oudste zoon verminderen als zijn zoon buiten speelt in een groene omgeving. Hij begreep dat een bezoek aan het groen ook voor pa en ma zelf niet verkeerd zal uitpakken: vermindering van negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en tot een toename van positieve gevoelens en energie. En dat alles veelvuldig wetenschappelijk bewezen!

Hoe meer natuur we als kind krijgen hoe meer we dat als volwassenen willen

U snapt natuurlijk wat dit welgestelde gezin de volgende zaterdag ging doen. Op de fiets naar het Loetbos. Een groene parel in de Krimpenerwaard op steenworp afstand van huis. Dit prachtige natuur- en recreatiegebied dankt zijn naam aan het veenweideriviertje ‘De Loet’ dat door het gebied stroomt. Dit dubbele riviertje loopt door een dichtgegroeid polderlandschap, afgewisseld met open ruimtes en lange zichtlijnen.

Op die mooie zaterdag in juni arriveert het gezin in het Loetbos. De entree ligt er kleurrijk en prachtig bij met de enigszins vervallen Hendrikshoeve, een authentieke boomgaard en een kleine uitspanning waar koffie, thee en limonade geschonken wordt. Ook worden hier kano’s verhuurd voor een tochtje over De Loet. ‘Dat doen we later op de dag. We maken eerst een wandeling.’ Ze lopen langs het insectenhotel en de vlindertuin en gaan vervolgens met de speelroute de bossen in: de langste speeltuin van de Krimpenerwaard. Tot schrik van pa klimt de jongste zoon in een boom. ‘Ach, laat hem’ zegt ma. ‘Het ergste wat kan gebeuren is dat ie er uit valt’.

Loetbos-mol-werksma-staatsbosbeheer-groenalliantie

Na een lange en mooie dag liggen de kinderen boven te slapen dromend van het sprookjesfiguur uit het Loetbos. Pa surft beneden nog wat op zijn mobiel en stuit op een interview met de directeur van Jantje Beton. ‘Hoe komt het toch dat 15% van de kinderen nooit buiten speelt én veel kinderen steeds minder buitenspelen? Omdat kinderen steeds meer moeten en steeds minder mogen’.

‘Feit of fictie?’ peinst pa.

Henk Werksma
Gepubliceerd op romagazine (juni 2019)

H2Ruimte-werkplek-rotterdam-Schieblok

Bekijk onze projecten

Partners in gebiedsontwikkeling